Mudra’s

Boeddha en de Mudra’s

Uit den Vreemde heeft de grootste collectie boeddhabeelden van Nederland. Voor de liefhebber en verzamelaar is Uit den Vreemde een aanrader. Wij nodigen u van harte uit om eens vrijblijvend langs te komen in onze winkels in de Kruisstraat 20 te Haarlem en de Hoofdstraat 172 te Santpoort-Noord

Er volgt nu een beknopte beschrijving van de verschillende handgebaren, mudra’s genaamd.

Handgebaren van de Boeddha:

De mudra’s  worden in de Boeddhistische kunst gebruikt om de betekenis van Boeddhistische beelden uit te drukken. Sommige mudra’s mogen alleen bij de Boeddha afgebeeld worden, andere worden ook gebruikt in beelden van hemelse Bodhisattva’s. In het Tantrisch Boeddhisme worden nog andere mudras gebruikt. Hier onder de mudra’s waarmee Gautama Boeddha zelf vaak wordt afgebeeld.

Bhumi-sparsa-mudra: De vingertoppen raken de aarde aan. Dit staat symbool voor het moment waarop boeddha de aarde aanriep als getuige van het zijn ontelbare voorgaande levens waarin hij alleen maar deugdzaam geweest was. De aarde antwoorde en de god Mara die de Boeddha zijn laatste verleidingen liet zien, verdween. Dit gebaar staat voor de verlichting die Gautama Boeddha bereikte na vier weken meditatie onder de bodhi-boom.

Abhaya-mudra: Deze mudra betekent geen-angst. Daaruit ontstaan betekenissen als bescherming, vrede en bemoediging: ‘heb geen angst’.

In sommige Gandhara en Chinese Boeddhistische kunst duidt deze mudra de lesgevende Boeddha aan, dit komt vermoedelijk doordat deze mudra lijkt op de Vitarka Mudra (zie onder)

Dhyana-mudra: De mudra van meditatie (dhyana). Deze mudra staat voor het bereiken van verlichting.

Vitarka mudra: dit handgebaar staat voor discussie, lesgeven en verbreiding van de leer van Boeddha.

Dharma Chakra Mudra: Deze mudra staat voor het ‘wiel van de wet’ dat op zijn beurt symbool staat voor de dharma (leer) van Boeddha. De Boeddha heeft het wiel van de wet in werking gezet bij zijn eerste prediking. Die eerste prediking wordt gezien als heel belangrijk. Het was de eerste keer dat Boeddha de vier edele waarheden en het achtvoudige pad aan de mensheid begon te leren: een uniek moment voor de mensheid, in de Boeddhistische visie op de geschiedenis.

Varada Mudra: deze mudra staat voor vrijgevigheid, mededogen en het vervullen van wensen.